Koło stymulacji polisensorycznej „W świecie zmysłów”

Zajęcia odbywają się w każdy poniedziałek o godz. 13.00-13.30

Prowadzące: mgr Karolina Brzykcy, mgr Wioleta Danielek, mgr Sara Dittrich, mgr Justyna Kurkiewicz

Zajęcia polisensoryczne inaczej wielozmysłowe polegają na celowym dostarczaniu dzieciom odpowiednich bodźców: wzrokowych, węchowych, smakowych i dotykowych. Wrażeń dotykowych dostarczamy poprzez manipulowanie przedmiotami o różnej gęstości (od wody poprzez masy plastyczne, ziarna różnej wielkości aż po kamień), czy różnej fakturze. Zmysł smaku pobudzi na pewno np. próbowanie owoców, które bywają słodkie, kwaśne a nawet gorzkie. Wrażenia węchowe określamy przy różnych okazjach, poznając jesienią woń owoców, zimą – gałęzi świerku i cynamonu, wiosną  i latem  – kwiatów. Wzrok doskonalimy poprzez rozpoznawanie takich samych obrazków, zapamiętywanie różnic, czy łączenie tych samych ilustracji w pary.

Na zajęciach skupiać się będziemy na wszystkich zmysłach, które idealnie współgrają ze sobą i się wzajemnie wypełniają.

Dzięki stymulacji percepcji wzrokowej dziecko:

  • rozwija spostrzegawczość,
  • rozwija pamięć wzrokową,
  • rozwija kierunkowość spostrzegania,
  • kształtuję analizę i syntezę wzrokową,
  • oddziaływuje za pomocą barw na nastrój, samopoczucie i aktywizację dziecka.

Dzięki stymulacji percepcji słuchowej dziecko:

  • poszerza zasób doświadczeń w zakresie percepcji słuchowej,
  • usprawnia koncentrację na bodźce słuchowe,
  • zmniejsza lęk przed dźwiękami nieznanymi,
  • reaguje na różne sygnały,
  • rozwija umiejętności różnicowania dźwięków otoczenia i dźwięków mowy,
  • doświadcza znaczenia pojęć: cicho – głośno, dźwięki wysokie – niskie, szybkie-wolne, przerywane – ciągłe,
  • rozwija pamięć, analizę i syntezę słuchową,
  • rozwija koordynację słuchowo – ruchową i słuchowo – wzrokową

Dzięki stymulacji percepcji dotykowej dziecko:

  • zachęcanie ucznia do badania przedmiotów o różnej fakturze,
  • nabywanie różnych doświadczeń dotykowych,
  • wyczuwa poszczególnymi częściami ciała różne faktury

Dzięki stymulacji percepcji węchowej dziecko:

  • aktywizuję zmysł węchu,
  • gromadzi doświadczenia węchowe poprzez poznawanie nowych, różnych zapachów,
  • poszukuje źródeł zapachu,
  • kojarzy zapach z różnymi substancjami

Dzięki stymulacji percepcji smakowej dziecko:

  • aktywizuję zmysł smaku,
  • rozwija percepcję smakową poprzez akceptacje nowych smaków,
  • reaguję na określony smak i nabywa umiejętności różnicowania smaku